Развитие без граници
05.02.2020
Сподели: 3
  • Facebook
7413

Какви родители възпитават успешни деца

Всеки родител иска детето му да израстне успешен и щастлив човек. Има общи препоръки за постигане на тази цел, но всяко дете се нуждае от индивидуален подход. Нека се опитаме да разберем какви качества трябва да имат родителите, за да успеят децата им като личности.

Какви родители възпитават успешни деца

Не се поддават на стреса

Много често родителите се уморяват от рутинните задължения по време на работната седмица, след това се прибират вкъщи и полагат неимоверни усилия да вършат и домакински дела, както и да се занимават с децата. Преумората, липсата на сън водят до повишени нива на стрес при възрастни. Когато достигнат точката на кипене, те често изливат негативни емоции върху хората около тях, включително техните деца.

Ясно е, че е невъзможно постоянно да наблюдавате емоционалното си състояние, всеки човек има тежки дни. Но, за съжаление, много родители не вземат предвид факта, че стресът им се предава на децата. Това насърчава чувството на несигурност в тях, а също така води до емоционална нестабилност при деца и тийнейджъри. Освен това детето приема състоянието на възрастните, което означава, че гневът или безсилието на родителя се предават и на него.

Развиват взаимоотношенията с децата си

Взаимоотношенията в семейството силно влияят на социализацията на детето. Ако у дома то е подкрепяно, съчувстват на неговите грешки, подхождат съзидателно при неправилно поведение, обръщат дължимото внимание на проблемите му, тогава то става по-уверено в себе си и в собствените си способности.

Когато децата не получават вниманието на родителите си, те са оставени емоционално “сами”. Много родители вярват, че като се справя със собствените си проблеми, детето се учи на независимост. Това е само отчасти вярно, но всъщност психиката на детето е проектирана по такъв начин, че детето има и голяма нужда от подкрепата на родителите си, вижда в тях защита и опора.

Учат на самосточтелност в ежедневието

Съвременните родители отдават много време на кариерата си, така че е важно да привикнат своите деца към способността да се самообслужват в ежедневието. Ако детето само може да затопли собствения си обяд, да почисти стаята или да извършва елементарна домашна работа това би било значително облекчение. Освен това, ако детето се възпитава в относителна независимост от ранна възраст, ще му бъде по-лесно да се адаптира към живота на подрастващ и възрастен в последствие.

Ако родителите са по-малко уморени от рутинните си задължения, те ще могат да прекарват повече време с децата си. Това има положителен ефект върху отношенията между възрастен и дете.

Какви родители възпитават успешни деца

Развиват децата

Желанието на родителите да дадат повече знания на децата си за света, да придобият полезни умения, оказва неминуемо влияние на базата, върху която стъпват те в последствие, и от която изграждат възприятията и мирогледа си. Детето, на чието образование възрастните са обърнали знчително повече внимание, логично възпитава желание и в него самото да изпитва нужда да получава нова информация.

Децата на онези родители, които са сравнително по-пасивни спрямо образованието и допълнителните форми на развитие, често нямат апетит за знания. В тях не е била отгледано желанието да полагат усилия за научаване на нови неща, те не ценят знанието като предимство.

Учат ги да общуват

Умението да общуваме с други хора, а именно способността да установяваме контакт и да преговаряме с тях, е един от основните фактори за успешната кариера. Комуникативните, самоуверени хора по-лесно достигат до информацията (знанието), от която имат нужда, постигат целите си, намират алтернативи.

Затова родителите, които изпращат децата си на детска градина, записват ги на различни кръжоци и курсове, или с други думи приобщават ги към различни социални групи, постъпват правилно. Широкият кръг от контакти повишава способността към социализация, развива умения на адаптация към новото.

Възлагат надежди

Ако детето ви има високи амбииции да постигне нещо значимо - подкрепете го безусловно. Родителите, които вдъхват кураж на децата си, несъзнателно ги програмират за високи резултати. И тъй като всяко дете иска да спечели признание и похвала от хората, в които се оглежда за пример, това е още един стимул за него да върви уверено по стъпките на успеха.

Този подход работи по-добре от страха от наказанието, защото по този начин стимул за детето е не опита да избегне лошия изход от ситуацията, а да демонстрира своите умения, да постигне признание, откъдето и увереност, че е на прав път.

Какви родители възпитават успешни деца

Развиват се

Всяко дете несъзнателно се опитва да бъде като възрастните около него. Ако постоянно вижда родителите си да четат, активно да се интересуват от новото, то вероятността да започне да им подражава е огромна. Психолозите не напразно казват, че възпитанието на детето започва от (пре)възпитанието на самите себе си.

Интересен факт: според статистиката при родителите с висше образование децата са по-склонни да добият степен в университет. Както те копират поведението на възрастните, така възрастните (не)съзнателно програмират децата да получат добро образование за един по-добър и уверен старт в съвременния живот.

Обръщат внимание на старанието

Много често чуваме, че ако човек направи нещо отлично, то това е просто вследствие на талант по рождение. Когато родителите разсъждават по този начин, е възможно да обезсмислят труда и бъдещата мотивация у децата. Дори и целта да бъде освобождаване на детето от отговорност за лошото представяне в училище, за липсата на положителен резултат в друго направление, то няма да има положителен ефект в дългосрочен план.

Детето заслужава да знае истината. Успехът в училище, спорта и творчеството е резултат от дълъг труд. А талант – това е върхово проявление на умения тогава, когато влагаме труда и времето си в това, което обичаме.